Спортски центар Пирот

Пирoт-град спорта

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Почетна Акције Истраживања

Истраживања

Спортски центар Пирот  је протеклих година  урадио опсежно истраживање које је обухватило децу из свих пиротских основних школа - узорак од 3.000 детета. Анкета је  имала за циљ да се утврди проценат деце која се баве спортом, разлоге небављења спортом, да ли су они који се спортом баве имали лекарске прегледе, проценат пливача, полупливача и непливача.

Резултати истраживања показали су да се 80% деце у Пироту активно не бави спортом. Као разлоге за то 40% деце наводи да су недовољно информисана о томе који клубови раде са млађим узрасним категоријама и како да се укључе у њихов рад, 10% деце је одговорило да не жели да се бави спортом - нису мотивисани, 15% деце је навело као разлог да немају довољно материјалних средстава за опрему и чланарину. Као остале разлоге небављења спортом већина деце је навела да немају довољно времена због школских обавеза.

50 % деце која се баве спортом нису имала ниједан лекарски преглед у току године.

Даља истраживања   показала су  алармантан податак  да  70% деце припада категорији непливача  што је указало на значај програма бесплатних школа пливања које се сваке године организују на Градском купалишту управо у циљу смањења овог процента као и на неопходност изградње затвореног базена у Пироту.